At the quiet limit of the world

I used the research for this post as the basis for an article commissioned by 1843 Magazine, the sister publication to The Economist. The article ‘Death by Design’ will appear in the June/July 2017 edition of 1843. 

ospedale degli innocentiDennis Barlow, anti-hero of Evelyn Waugh’s 1948 black comedy The Loved One, was as fascinated as he was appalled by the chintzy glamour of the Whispering Glades funeral home. ‘Normal disposal is by inhumement, entombment, inurnment or immurement,’ his briskly robotic mortuary hostess explained, ‘but many people just lately prefer insarcophagusment.’ The novel describes a bleakly competent approach to the end of a life; a subject that used to be much more visible to the living when we died at home and were laid out in the rooms and visited by the people we had loved in life. Most people, at least in the Western world, now die in hospitals: drab corridors, harsh lights and a cacophony of noise. As populations grow and end of life prognoses are extended, is a blandly efficient and industrialised process the best we can hope for in death?

No, says Alison Killing, a Rotterdam-based architect and TED-lecturer on the subject. Specialising in urbanism and the use of public spaces, Ms Killing contrasts the grim functionality of modern hospitals with the Ospedale degli Innocenti, the Hospital of the Innocents, in Florence, Italy; a 500-year-old testament to open spaces, light and beauty (pictured above). “Death has become institutionalised,” she says. “Hospitals have so many uses it is hard to design in anything other than a coldly functional way.” Ms Killing supports the use of smaller institutions for palliative care that do not need to meet all the demands of hospitals and can create a more intimate atmosphere.

Maggie’s, a UK-based cancer charity, aims to offer such comfort. “If you’ve got cancer, you know it,” says Laura Lee, the CEO, “you don’t need huge signs saying ‘Cancer Treatment Centre’”. Architecture and design can help alleviate the feelings of isolation, vulnerability and hopelessness that follow a diagnosis, she feels. Signage creates an institutional feel, a sense of the professional bestowing expertise on a grateful, subservient patient. Instead, the architecture of Maggie’s Centres’ allows people to process themselves; a roving staff member acts in lieu of a reception desk. The library and communal kitchen allow newcomers to feel helpful to others within moments of arrival and the human connections reduce anxiety levels; visitors feel valued and in control. Patients are empowered by the architecture and the psychological nature of the relationship with the staff is more equal, right to life’s end.

The architects, Rogers Stirk Harbour and Partners, intended the 370-square-metre West London Maggie’s Centre to represent a heart, wrapped in four protective walls under a floating roof; a haven from the dense urban location. But “it’s not about creating a citadel,” Ms Lee says. Or of ignoring reality; dedicated areas known as ‘pause spaces’ located near the entrance provide room for newcomers to process emotion, particularly useful after a late diagnosis. Similar concepts shaped their Tokyo centre, designed by Tsutomu Abe. Visitors talking at the communal tables about their cancer benefit from knowing they are not alone, observes Masako Akiyama, head of the centre and a specialist in end of life care. “They breathe a sigh of relief,” he says, “when they step into the centre for the first time.”

The first British crematorium opened in the late 1870s to huge controversy. Public health bodies had lobbied for them as graveyards overflowed and corpses, laid too shallow, reappeared with gruesome regularity. The furnaces were first tested on horses, to convince a sceptical public. In 2015 more Americans chose cremation over burial for the first time and 75% of Britons choose this option today. Across the Western world religious observance has declined and more transient populations generally eschew permanent burial locations.

Louise Winter is a graduate of the London College of Fashion. Her company, Poetic Endings, a bespoke funeral service, focuses on what she calls the ‘software’ of the day – how it feels to the family – rather than the ‘hardware’ of objects such as coffins. She is concerned that big funeral companies’ act more in their shareholders’ interests, to the detriment of choice.

Known as the Mary Poppins of death, having run a café in the Morbid Anatomy Museum in Brooklyn, she delights it is still legal in Britain to bury people in their back gardens – albeit at a certain depth (dependent on water table) and stated on the property deeds. “It can affect house prices,” she warns.

She has arranged services at the London Wetland Centre in Barnes, among 42-hectares of lakes and meadows, and the Peckham Asylum, a “beautiful, tragic and decaying” 19th Century chapel in south London, unrestored since it was bombed in the Blitz. The space feels sacred and ceremonial and seemingly acknowledges it is witness to a milestone in a person’s life. “It’s where I want my service to be,” she adds.

Specialists in green burials note how methods such as chemical embalming and the use of natural gas for cremations are increasingly shunned. Yuli Sømme trained as a weaver in her native Norway and now makes eco-friendly coffins from wool and hazel wood, locally sourced near her Dartmoor home. Rosie Grant of Natural Endings has seen an increase in demand for her environmentally friendly wool and banana leaf coffins. “People are better informed,” she says, “they want softer, less funeral-ly looking things”. Some clients of Amy Cunningham, owner of Fitting Tribute Funeral Services in New York, prefer objects able to “surrender fully to mother nature, rather than working against her,” particularly the more observant traditions of the Jewish faith (she has trained in the Tahara ritual). Willow coffins particularly appeal to women. “They say, ‘oh my god, that’s me!’ as if they’re looking at a dress in Saks on Fifth Avenue,” she exclaims.

IMG_0483

Beneath a smudged sky of watercolour greys in Cambridgeshire, southern England, Toby Angel walks down a muddy autumnal track, Nash, his faithful Labrador, at his ankle. Mr Angel likes the short, meandering path from the car park to Willow Row, the first round barrow to be built in Britain for 3,500 years, slowly emerging from the surrounding willow, ash and oak trees (pictured above and below). Like many visitors, he appreciates the physical exertion that, however slight, shakes off the yoke of modern comforts. Humanity has long regarded the circle as a fundamental and venerable shape: a newborn infant focuses almost immediately on the mother’s breast and iris; the ancient Greeks saw in circles the divine symmetry of nature. Neolithic burial chambers were community focal points. Human ashes have been found alongside evidence of feasting and animal bones; a favoured companion perhaps, an earlier Nash?

IMG_0485

Mr Angel set up his company, Sacred Stones, after he had been disappointed by the crematorium experience following his aunt’s death. “Nasty blue carpet, Luther Vandross and twenty minutes later we were out,” he remembers. “Families relinquish control of death to the commercial devil that is a box-ticking and prescribed process”.

IMG_0486

A six-foot, roughly diamond-shaped, sentinel stone welcomes visitors, standing at a gap in the trees. The female stone (all such stones are sexed, with obvious phallic shapes denoting masculinity) breaks the sight line and introduces the softly domed barrow behind. Two muddy shoulders, slowly grassing over, reach forward almost to the stone and describe a small oval entranceway.

IMG_0484

Stepping inside the transformation is immediate. A few paces and the world outside is another place. Sound reduces to a low, comforting hum as the wind channels through the barrow. Voices do not carry and are instead softened by the floor and stone walls varying in hue from grey to blue depending how deep in the mine they had lain (the higher the pressure, the more a stone exhibits a blue colour). The 11-metre wide structure consists of an inner chamber of 59 large ‘family’ niches surrounded by an outer circle of 349 smaller spaces. Both the inner and outer sections have corbelled roofs five meters high. The stones are supported by their collaborative weight, with a modest use of lime mortar throughout. York stone benches lining the outer circle and inner chamber offer a place for contemplation, laughter, grieving; whatever the family want, and whatever offers them a “simple, easy and uncluttered death”. Prehistoric barrows harnessed the excitement and energy of a communal human gathering as our forebears celebrated where we came from, as well as where we were going. The ceremony, as the central unifying event, connected the living to the dead. It still can.

Advertisements

One thought on “At the quiet limit of the world

  1. This is a brilliant post on a very delicate and seldom discussed subject (until a loved one actually leaves this mortal coil by which time they nor you have little say in the way in which death embraces them).

    I found the death of my father quite cold (mainly due to the surroundings), as he had Dementia and was in a medical centre. While the staff were friendly and caring you cannot under estimate your surroundings when you are faced with such an emotional time.

    I appreciate that my father didn’t know what was happening in my instance but as you have highlighted in your article, the “death” experience extends to beyond the one who is dying so feel that new thinking (in terms of Architecture and surroundings) would be greatly received by all affected.

    Keep up the great work Dom

    All the best

    Richard

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s